diumenge, 25 de febrer del 2018

Presentació del llibre "L'encís del comerç emblemàtic"



En més d’una ocasió, hem parlat en aquest blog sobre la presència de la Granja Vendrell en la Ruta dels Emblemàtics, aquesta iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona que, tot promovent el coneixement de l’antic comerç, pretén conservar-lo i, d’aquesta manera, evitar la seva pèrdua en una Barcelona cada vegada més globalitzada. Es tracta, doncs, d'una iniciativa que, egoistament parlant, ens vincularia amb una Barcelona que vol aconseguir un valor afegit i particular en una Europa cada vegada més unificada, però que, per altra banda, també omple d’orgull aquests petits comerços, que es senten valorats i únics, convertint-se en elements importants i imprescindibles dins de la seva ciutat.

La Granja Vendrell es trobaria dins d’aquest projecte sota la categoria E2, la qual no la situa entre els comerços més antics ni amb un valor artístic dels més elevats, però sí com a comerç destacat i amb elements que cal que siguin protegits. Podeu trobar la fitxa de la Granja Vendrell, amb entrevista inclosa, dins del projecte aquí.

Dins de la Ruta dels Emblemàtics, a més d’una pàgina web en la qual poder informar-se sobre cada un dels comerços pertanyents al pla de protecció, tot navegant pels seus interiors gràcies al programa creat en la mateixa, es realitzen també diverses activitats sota el mateix objectiu de donar a conèixer tot aquest patrimoni de la ciutat.

L’any passat, tal i com us vàrem explicar en el blog de la Granja Vendrell, es va dur a terme una exposició fotogràfica a partir de tots aquests comerços i, ja des de fa un temps, la Ruta ha entrat a les escoles per tal de donar a conèixer aquests comerços als més petits, a més de portar a les aules de l’Escola Elisava el repte de com preservar-los. També han elaborat un llibre virtual i una aplicació de mòbil que permet recórrer l’exposició, ambdós dirigits a MAC. 

La setmana passada tingué lloc la segona de les activitats del programa, la presentació d’un llibre d’il·lustracions que pretén ser una passejada diferent per la ciutat a partir de les vivències de la seva creadora, Patricia Soler, pels comerços de la Ruta dels Emblemàtics.



La Granja Vendrell, de la mateixa manera que succeeix amb molts altres comerços, no hi consta ja que el llibre, titulat L’encís del comerç emblemàtic, conté només 68 il·lustracions, aquelles pertanyents als comerços que, representant el conjunt de la ciutat i, per tant, englobant també altres barris que van més enllà de Ciutat Vella, es troben dins de la categoria E1 (calia posar un filtre ja que abastar tots els comerços era un repte quasi impossible en termes físics, especialment tenint en compte que la Ruta compta amb un total de 211 comerços). No obstant això, també cal tenir en compte que molts dels Emblemàtics inclosos no es troben gestionats des dels seus inicis per la mateixa família i que, inclús, alguns d’ells han canviat la seva activitat o es troben tancats.




Tot i així, es tracta d’un llibre d’allò més bonic, una joieta que pretén ser també una manera diferent de regalar Barcelona. Aquest exemplar, a més, conforma un dels volums de la col·lecció Barcelona. Carnet de Voyage de l’editorial del propi Ajuntament de Barcelona i el podem trobar tant a les llibreries habituals com a la botiga de l’Ajuntament de Barcelona al carrer de la Ciutat.


La presentació

La presentació, com hem indicat en unes línies anteriors, va tenir lloc la setmana passada a El Born Centre Cultural i va comptar amb la presència tant dels comerciants de la Ruta dels Emblemàtics com de l’autora i alguns membres del projecte i l’Ajuntament de Barcelona.

Entre ells, s’hi trobava la mencionada Patrícia Soler, qui ens va poder explicar en primera persona la seva experiència en aquest encàrrec realitzat per l’Ajuntament i amb el qual va poder conèixer tant anècdotes explicades pels propis comerciants com espais de la ciutat que desconeixia per complet, tot a partir d’aquests 9 mesos de feina i voltes i voltes pels carrers de Barcelona.

Per altra banda, vàrem gaudir també de les paraules de Josep Fornés, antropòleg i director del Museu Etnològic de Barcelona, així com també de Mercè Garcia i Agustí Colom, Directora de Comerç de l'Ajuntament de Barcelona i Regidor de Turisme, Comerç i Mercats, respectivament, que varen centrar les seves ponències tant en les tasques que realitza la Ruta dels Emblemàtics com en la cabdal importància de conservar i fomentar el comerç de proximitat, tot i les normatives europees liberals que no ajuden pas a aconseguir-ho. És per aquest motiu que, segons ens van explicar, des de la regidoria treballen d'una manera bastant intensa per a assolir els objectius proposats i, d'aquesta manera, configurar la Barcelona d'avui.


Visita al Born

En acabar la presentació de L’encís del comerç emblemàtic, donat que ens trobàvem en un escenari remarcable de la ciutat, en El Born Centre Cultural, els comerciants vàrem poder gaudir d’una visita guiada al que, abans de les conseqüències de l’aplicació del Decret de Nova Planta i la repressió vers la ciutat després de la Guerra de Successió, fou el barri comercial per excel·lència de la Barcelona, aquell en el qual es concentrava el motor comercial i econòmic de la ciutat.





Es va tractar, doncs, d’una visita molt recorrent i adient per l’ocasió, de la qual no només vàrem aprendre molt, sinó també sentir-nos, en certa manera i, òbviament, salvant també les distàncies, identificats.



En definitiva, vàrem poder visitar un barri ple d’història; ple d’anècdotes en cada una de les seves cases, conegudes gràcies a la documentació conservada, de la mateixa manera que succeeix amb cada un dels comerços que conformen la Ruta dels Emblemàtics, tots ells familiars i amb un munt d’històries davant i darrere dels seus taulells.

L’acte que vàrem experimentar la setmana passada, una vegada més, ajudà a tots aquests petits comerços a ser conscients de que tenen un valor inigualable i que només ells, de la mateixa manera que feren els comerciants del desaparegut barri del Born, poden aconseguir que Barcelona sigui una ciutat única i plena de particularitats que la diferencien de la resta de localitats. Així doncs, tot i haver passat més de 300 anys entre ambdues èpoques, hem d'aconseguir que la història no es repeteixi i que, per tant, no es perdi, novament, aquest petit motor que també fa moure la ciutat cap endavant.


Més informació:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada